• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

ilkeliyazilar

Hoş geldiniz!

Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Uluğ TÜRKERİ
ulugturkeri@gmail.com
PISA Sonuçları ve Türkiye
16/12/2016

OECD'nin Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA 2015 raporu açıklandı. Açıklandı açıklanmasına ama açıklanmasa daha iyi olurdu türünden sonuçlar önümüze çıktı. Türkiye genel olarak 2002 yılının gerisinde kalmış olarak gözüküyor. Siyasetçilerimiz ne derlerse desinler ama bu acı gerçekle yüzleşmek ve kendimize çeki düzen vermemiz gerekir. Ancak bunun böyle olmayacağının sinyallerini de almış durumdayız.

        Yapılan bu test uluslararası düzeyde eğitimin değerlendirilmesidir. Bu değerlendirmeye 72 ülke katılmıştır. Bu ülkelerden 15 yaşındaki 540 bin öğrenci arasındaki performanslara göre karar verilmiştir. Şunu da belirtelim ki değerlendirmeye katılan 72 ülkenin 35’i Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerinden oluşmaktadır.  Geri kalanı ise Dünya’nın farklı yerlerinde bulunan ülkelerden gelmiştir. Bu test her üç yılda bir yapılmaktadır. Sonuçların güvenilir olduğu konusunda tereddüde yer bırakmayacak şekilde hassas bir şekilde yapıldığı bilinmektedir.

Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, Singapurlu öğrenciler matematik, bilim ve okumada en yüksek notları almışlardır. Böylece en başarılı öğrenciler olmuşlardır. Japonya, Estonya, Finlandiya ve Kanada da 35 OECD ülkesi arasında en başarılı ülkeler olmuştur. Türkiye ise en alt sıralarda yer aldı. Genel olarak bakıldığında Türkiye okuduğunu anlamayan çocuklara sahip olarak değerlendirmektedir.

            BİLİM:

OECD ülkelerinde eğitim gören öğrencilerin yüzde 7.7’si bilim konusunda testte en yüksek sonuçları aldı. Singapur’da 4 öğrenciden 1’i, Tayvan, Japonya, Finlandiya’da 7 öğrenciden 1’i de bu seviyede. 20 ülkede ise öğrencilerin sadece yüzde 1’inden azı en yüksek notları aldı. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye’de bu oran yüzde 0,3 seviyesinde. Finlandiya, kız öğrencilerin bilimde erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu tek ülke. OECD ülkelerinde erkek öğrencilerin yüzde 25’i, kız öğrencilerin yüzde 24’ü ileride bilim ile ilgili bir işte çalışmak istediğini söylüyor. Kız öğrencilerin çoğu sağlık sektöründe çalışmak istediğini belirtirken, erkek öğrencilerin çoğu ise bilişim ve iletişim teknolojilerin ya da mühendislik alanında çalışmak istiyor.

 

MATEMATİK:

Singapur, Hong Kong (Çin), Makao (Çin) veayvan matematik konusunda başı çekiyor. Japonya’daki öğrencilerin performansı ise OECD ülkeleri arasında en iyisi olurken, Türkiye’deki öğrencilerin matematik testindeki başarı ortalaması OECD ülkeleri ortalamasının altında kalmıştır. Türkiye’nin başarı seviyesi Birleşik Arap Krallığı, Şili, Moldova, Uruguay, Karadağ, Trinidad ve Tobago, Tayland ve Arnavutluk ile benzerlik gösteriyor.

 

OKUMA:

Singapur, Hong Kong (Çin), Kanada ve Finlandiya okumada en iyi performansı gösteren yerler oldu. İrlanda, Estonya, Güney Kore, Japonya ve Norveç de OECD ortalamasının üzerinde kalırken, 41 ülke OECD ortalamasının altında kaldı. OECD ülkeleri arasında Kanada ve Finlandiya başı çekiyor, Türkiye ve Meksika ise en sonda yer alıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri başta olmak üzere, dünya ekonomisinin yüzde 80'ini temsil eden 64 ülkedeki 15 yaş grubu öğrencilerin eğitim durumu incelendi ve 2012'de yayımlanan PISA sonuçlarını öncekiler karşılaştırarak bir 2016 Şubat ayında rapor hazırladı.

Raporda Türkiye, tüm alanlarda OECD ortalaması altında kalsa da, değerlendirmelere ilk kez katıldığı 2003'den bu yana Matematik’te iyileşmekte olduğu belirtiliyor.Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Tunus ve Türkiye'nin 2003 ve 2012'deki matematik performansı düşük öğrenci sayısını OECD ortalamasını yakalayamasa bile en fazla azaltan ülkeler olduğu belirtildi.

PISA sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde alanında yıllardan beri söylenenlerin aslında boş söylem olduğunu görüyoruz. Ne yapılmıştır ya da ne yapılamamıştır bunu bilmek çok zor. Ancak bizlere söylenen eğitim alanında çok iyi bir yerlerde olduğumuzdu. Ama bu sonuçlar söylenenleri onaylamıyor. Aksine her yıl bir önceki yılı arayacak duruma geldiğimiz gerçeği ile yüz yüze kalıyoruz. 

Not: Grafikler EL-Cezire'den alınmıştır.





735 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Tarım Sektörü - 10/07/2020
Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Tarım Sektörü
Salgının çalışma yaşamına etkileri: Covid-19 İşçileri Nasıl Etkiledi? - 10/07/2020
Salgının çalışma yaşamına etkileri: Covid-19 İşçileri Nasıl Etkiledi?
İngiltere'nin Koronavirüs Raporu - 16/03/2020
İngiltere'nin Koronavirüs Raporu
Suriye Çalıştayı - 20/12/2019
Suriye Çalıştayı
At, Katır ve Eşek Eti İthali - 18/12/2019
At, Katır ve Eşek Eti İthali
Bu kadar harcama ile nereye? - 17/12/2019
Bu kadar harcama ile nereye?
Dipsiz Gölün Dibini Bulmak - 25/11/2019
Dipsiz Gölün Dibini Bulmak
Esat ve Barzani Anlaşması Ne Getirir Ne Götürür? - 16/10/2019
Esat ve Barzani Anlaşması Ne Getirir Ne Götürür?
CHP’nin Önerisi Ne kadar Gerçekçi - 10/10/2019
CHP’nin Önerisi Ne kadar Gerçekçi
 Devamı
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Saat